Velkommen til Dansk Røde Kors -

Tølløse Afdeling, Rødekorshuset Industrivej 2, 4340 Tølløse

Startside | Bestyrelsen | Vedtægter | Butikken | Samaritter | Besøgstjenesten | Venskabsprojekt | Afdelings Historie

 


Røde Kors Tølløse afdelings historie.

Del 2. Udviklingen i Dansk Røde Kors Tølløse afdeling.

 

Professor E. Husfeldt udtalte ved indvielse af Røde Kors Børnehuset i Kirke Eskilstrup september 1970:

”Dansk Røde Kors har mange opgaver. De kan deles op i tre store grupper.

Samaritterne

Internationale hjælpearbejde

Hjemlige opgaver.

I dag er der utallige måder i ind og udland Dansk Røde Kors udøver sin humanitære hjælp på. Men vi kan stadig godt bruge de tre punkter.

Samaritterne og deres historie.

Allerede året efter indvielsen af Røde Kors Børnehuset blev der etableret en samarittergruppe i Tølløse afdeling.

I protokollen står der den 5. marts 1969 at ”Den nystartet Førstehjælperforening må ikke have selvstændig økonomi, men skal fører selvstændigt regnskab”. Den 19. feb. 1970 er bestyrelsen inde på at Førstehjælperforeningen skal skifte navn, og at forsikringer skal være i orden.

Den er siden blevet et væsentlig aktiv for afdelingen.

 I dag har vi i afdelingen en velfungerende samaritter aktivitets gruppe med ca. 20. samarittere. Der er både Lands-, Region– og Førstehjælps instruktører, dette gør at vores samarittere er veluddannede og alle er blevet opgraderede i forbindelse med omstrukturering af samaritteruddannelsen.

Der er i afdelingen samarittere uddannede både som Team samaritter, Team ledere og Vagtledere, så vi er i stand til at dække vagter store som små.

Vores afdeling dækker vagter ved koncerter, sportsstævner, motocrossløb, byfester mm. derudover hjælper vi med ved store vagter som Roskilde Festivalen, DGI Landsstævne og Fårup Sommerland.

Også i internatonal sammenhæng klarer vi os fint.

Mindst to gange har vores dygtige samarittere her i Danmark kvalificeret sig til international konkurrence, i 1996 ved europamesterskabet der afholdtes i Italien, og  i sommeren 2004 deltog vi i Verdensmesterskab for samarittere i Østrig, og selv her blandt superprofessionelle hold, klarede vi os fint.

Internationale hjælpearbejde

Her er der så mange aktiviteter, at du må se på www.drk.dk 

Her i Tølløse har vi en stor og velfungerende Røde Kors Butik på Industrivej. De mange dygtige og flittige frivillige har skabt den største indtægtskilde for Dansk Røde Kors afdeling i Tølløse. Inden for det seneste år er der omsat for mere end 720.000 kr. Mange af de penge går til det internationale arbejde, bl.a. støtter vi et Venskabsprojekt i Palæstina med 50.000 kr. årlig.

Historien om Dansk Røde Kors Børnehaven.

I de glade 60'ere kom der en virkelig kraftig økonomisk udvikling. Der var fuld beskæftigelse og en hidtil uset levestandard i form af bolig, biler, udlandsrejser etc. Ja en velstand for hele befolkningen. Og velstanden skyldes hovedsageligt at kvinderne nu kom ud på arbejdsmarkedet. Et nyt begreb opstod ”sort dagpleje” børnene skulle jo passes. Det var selvfølgelig ikke holdbart, der skulle nogle ordentlige børneinstitutioner til. se kapitlet Børnehaven i Kirke Eskilstrup

Røde Kors Butikkens Historie.

Torsdag den 29.juni 1995 var en stor dag for Røde Kors Tølløse, da blev den nye butik på Tølløsevej 11 A i gården, hvor cykelforretningen »M/K Cykler« tidligere har haft til huse, vist frem, og selvfølelig var Venstrebladet på pletten, og det resulterede i flere store artikler. Dem vil du kunne læse på vore side fra Venstrebladet

Der havde i flere år været planer om en butik. Men først da Ruth Andersen, der i forvejen var aktiv hos Røde Kors samaritterne i Tølløse, kunne afse tid og kræfter til den store opgave, blev planen realiseret.

Det var den tidligere bagermester Willy Lorentzen, Snerlevej, Tølløse, der lejet lokalet ud til Dansk Røde Kors   og det er sket på favorable vilkår, oplyste Margit Nørrevang.

Der var snart brug for mere plads, og vi kunne i kort tid bruge den gamle biograf, der lå næste lige over på den anden side af gaden, som lager.

Men snart var det tid til at finde nye lagerlokale og nu dukker Røde Kors Huset op som begreb, det er den gamle brandstation på Jernbanevej 24 der er blevet ledig og allerede den 10. oktober 1995 bliver den brugt til lager, og her holder afdelingen sin generalforsamling den 19. 03.1996.

Efterhånden som afdelings aktiviteter bliver udvidet, bliver pladsen for trang.

Heldigvis viste det sig at Industrivej 2A (vore nuværende adr.) var ledig. Og her var der indvielse lør. den 30. oktober 1999. Det må nærmest siges at være drømmen for en Røde Kors afdeling, bedre ramme give ikke.

Her er undervisningslokaler til den meget aktive samaritter afd. der er køkken og kontorfaciliteter, og frem for alt, en meget stor butik med lager og arbejdsplads til sortering.

Nu kunne der sælges bøger, musik, og film, nips, legetøj og møbler m.m., og det resulterede i en vældig omsætningsfremgang.

Besøgsvenner og telefonkæde.

I 1974 viste der sig et påtrængende behov for tryghed i hjemmene for enlige og svage mennesker, det foranledigede, at der blev en startet telefonkæde.

Senere blev ordningen udvidet med Besøgsvenner, her kan du være ugens højdepunkt? En besøgsven kommer jævnligt på besøg hos et andet menneske, som føler sig sat uden for fællesskabet. Desværre er behovet større, end vi kan honorere, så savner du en god ven, kan du henvende dig til bestyrelsen.

Nørkler

I 1991 kunne  man læse i Holbæk Amts Venstreblad ”Dansk Røde Kors, Tølløse afdeling vil gerne have et nørkleprogram i gang. Det har mange andre Røde Kors afdelinger allerede stor glæde af, det går ud på, at en gruppe mennesker mødes og fremstiller strikkede og syede ting, der kan indgå i Røde Kors katastrofepakker.

Anna Fjelstrup, Soderup, har påtaget sig at lede nørkleprogrammet, hvor man skal samles en eftermiddag hver 14. dag eller hvad man bliver enige om.”

Ungdommens Røde Kors

Ungdommens Røde Kors blev grundlagt i 1923 og blev en selvstændig organisation i 1988.

Her i  2008 er Ungdommens Røde Kors en organisation i bevægelse med en klar vision: “At være den mest vedkommende børne- og ungdomsorganisation i arbejdet for og med sårbare børn og unge”. 

I 1979 blev der oprettet en afdeling af U.R.K. her i Tølløse, de får i 1981 til huse sammen med samaritterne i nye lokaler i 1901 bygningen (den gamle Tølløse ungdomsklub), og der er 36 medlemmer. I dag har Tølløse Afd. desværre ingen selvstændig U.R.K.  Men flere af vores samarittere traf deres livsledsager i U.R.K. Så U.R.K. i Tølløse lever forhåbentlig vider i flere generationer.

Men prøv at besøge Ungdommens Røde Kors hjemmeside. der er masser af spændende tiltag. Skal du til København? så kunne du f.eks. besøge den hyggelige nye nonprofit café og lounge ZUSAMMEN, hvor overskuddet går ubeskåret til arbejdet med sårbare børn og unge i Ungdommens Røde Kors. Den er blevet meget stærkt rost for kvalitet og er et bevis på hvad unge mennesker formår.

 

 Erling Klingberg Jensen