Velkommen til Dansk Røde Kors -

Tølløse Afdeling, Rødekorshuset Industrivej 2, 4340 Tølløse

 
 
 

 

Venstrebladet - Tølløse skriver den 25.4.2007:

Tøjsalg i Tølløse hjælper skolebørn i Palæstina

Tølløse

En del af overskuddet fra Dansk Røde Kors' genbrugsbutik i Tølløse bliver brugt til at hjælpe palæstinensiske skolebørn med krigstraumer.

 AF GITTE JAKOBSEN

 ‑ Det er deprimerende altid at høre de dårlige nyheder fra Palæstina. Men selvom situationen i lang tid har set sort ud i Mellemøsten, gør det mig glad at vide, at der er mennesker, der arbejder hårdt for at forbedre situationen.

Sådan fortæller Christina Hvalsø Hansen fra Tølløse om sit engagement i et Røde Kors‑støttet børneprojekt på den palæstinensiske vestbred.

Projektet, der gennem­føres i et samarbejde med den palæstinensiske afdeling af Røde Kors kaldet Røde Halvmåne, modtager hvert år 50.000 kroner fra genbrugsbutikken i Tølløse. Resten af overskuddet fra genbrugsbutikken går til en katastrofefond, der bruges i andre katastrofesituationer, der ikke umiddelbart har mediernes bevågenhed.

Børn får hjælp til at arbejde med deres traumer

Projektet på Vestbredden støtter psyko‑socialt arbejde på skoler i to byer, Tubas og Qalqilya. Begge byer ligger op ad den »beskyttelsesmur«, israelerne har bygget.

‑ Arbejdet er inspireret af erfaringer fra lignende aktiviteter under og efter krigen på Balkan, hvor man oplevede, at børn havde gavn af at lære at arbejde med deres traumer. Erfaringen var, at de børn, der fik redskaber til at give udtryk for deres følelser, fik bedre trivsel, fortæller Christina Hvalsø Hansen.

Over 40 procent af den palæstinensiske befolk­ning er under 15 år, og Christina Hvalsø Hansen mener, at det dansk‑støttede projekt betyder, at lidt flere børn kan se frem til en meningsfuld fremtid, og at lidt færre unge vil begå desperate handlinger.

‑ De, der i dag er børn, skal engang overtage landet. Det er vigtigt, at de er velfungerende og har lært at håndtere konflikter. Det betyder større håb om fred, fremhæver hun.

Selve projektet går ud på at styrke lokale læreres arbejde med børn, der ofte døjer med koncentrations besvær, indlæringsvanskeligheder og søvnproblemer.

Programmet dækker 40 skoler, og 100 lærere er blevet uddannet til at tage sig af det psyko‑sociale arbejde med skolernes 5.‑6. klasser ‑ i alt 10.500 børn og deres familier.

Eleverne mødes to gange om ugen efter skoletid for at bearbejde deres oplevelser fra en hverdag præget af militær, kontrol­poster, spændinger og vold.

‑ Det er børn, der reagerer normalt på en unormal påvirkning, som Christina Hvalsø Hansen udtrykker det.

Altid neutral i en politisk konflikt

Selvom situationen i Palæstina altid er yderst politiseret pointerer Christina Hvalsø Hansen, at Røde Kors bygger på neutralitet og ikke tager politisk stilling i en konflikt.

‑ Der er mange akutte og udækkede behov i Palæstina, der er meget afhængige af international hjælp. Efter den internationale støtte blev skåret, da Hamas kom til magten, er det civilbefolkningen, det er gået hårdest ud over ‑ ikke mindst børnene, siger hun.

Selvom Røde Kors opfatter projektet som neutralt, er der hele tiden ting, der skal tages stilling til. Da de palæstinensiske lærere sidste år gik i strejke, fordi de ikke havde fået udbetalt løn i flere måneder, valgte Røde Kors­projektlederne at give en symbolsk betaling til lærerne, så de under strejken fortsat kunne arbejde med børnene to eftermiddage om ugen.

‑ Selvom det for nogle kan virke som symptom­behandling, når man ikke tager stilling i en politisk konflikt, oplever jeg Røde Kors' neutralitet som en styrke, fordi vi kan arbejde flere steder, siger Christina Hvalsø Hansen.

Om hun selv har lyst til at rejse til Vestbredden?

‑ Det kunne være interessant at se det hele i virkeligheden, men jeg ved ikke rigtig, om jeg tør, siger hun med et blik på sin gravide mave.

-------------------

Christina Hvalsø Hansen har i mange år været samarit for Dansk Røde Kors.
I dag har hun ansvaret for Tølløse Røde Kors' projekt i Palæstina.



 

Dansk Røde Kors  |  Blegdamsvej 27, 2100 København Ø  |  Tlf.: 35 25 92 00  |  Fax: 35 25 92 30  |   info@drk.dk  |  www.drk.dk